Göz içi basıncı (göz tansiyonu) ölçümü

Göz içi basıncı gözün ön kamarasını dolduran sıvının (aköz hümör) gözün iç yüzeyine ve göz içi dokulara yaptığı basınçtır. Bu basıncın normal kabul edilen sınırlar içinde olması (10–21 mmHg arası) göz içi dokuların sağlıklı beslenebilmesi ve işlevlerini yerine getirebilmeleri açısından çok önemlidir. Özellikle glokom hastalığının tanısı ve takibinde göz içi basıncının ölçümü çok önemlidir.
Göz içi basıncının ölçümü için çeşitli yöntemler ve cihazlar mevcuttur.
Aplanasyon tonometresi olarak bilinen aletle yapılan ölçümler tüm yöntemler arasında en sık kullanılan ve en doğru sonuçları veren yöntemdir. Bu yüzden, göz içi basıncı ölçümleri için standart olarak kabul edilen yöntem aplanasyon tonometrisidir. Bu ölçüm öncesinde göz bir damla ile uyuşturulur. Aletin ucu korneaya temas ettirilerek ve kornea yüzeyini düzleştirmek için gerekli basınç milimetre cıva (mmHg) cinsinden okunur.
Temassız (non-contakt, air-puff, hava üflemeli) tonometre daha karmaşık bir yapıya sahip, bilgisayar destekli bir cihazdır. Gözün uyuşturulmasını gerektirmemesi ve korneaya temas etmemesi, bu yöntemi hem hasta, hem de doktor için daha kolay kılmaktadır. Cihaz, üfürülen havanın kornea yüzeyini hangi basınçta düzleştirdiğinin tespit edilmesi prensibiyle çalışır.
Göz içi basıncının ölçümünde kullanılan bir diğer cihaz kalem şeklindeki tonopendir. İlk iki yönteme göre daha nadir kullanılır.


Comments are closed.

• Bu yazı 19 Mayıs 2019 tarihinde güncellenmiştir.