Hipertansiyon ve göz

Hipertansiyon böbrek, kalp, beyin gibi organların yanı sıra retina damarlarını da etkiler. Hipertansiyonun retinada yol açtığı değişiklikler hipertansif retinopati (yüksek tansiyona bağlı retina bozuklukları) başlığı altında incelenir. Hipertansif retinopati, hastaların çoğunda ileri evrelere kadar görme ile ilgili bir şikayet oluşturmaz. Öte yandan, bazı hastalar göz doktoruna ileri derecede görme kaybı şikayeti ile de başvurabilir.
Göz hekimi hipertansif retinopati gelişmiş bir gözün muayenesinde retina atardamarlarında incelme, toplardamarlarında kıvrım artışı, damar tıkanıklıkları, kanamalar, damarlardan sıvı kaçaklarının yol açtığı retina ödemi ve yeterince kanlanamayan bölgelerde solukluk gibi özellikler tespit edebilir.
Habis (kötü huylu) hipertansiyon olarak adlandırılan, aşırı yüksek ve kontrolsüz tansiyonu olan hastalarda optik sinir başında şişme ve kanamalar tespit edilebilir. Bu gibi durumlarda hastanın hastaneye yatırılarak tansiyonunun kontrol altına alınması şarttır.
Hipertansiyon ayrıca retina damarlarında tıkanıklığa zemin hazırlayarak geri dönüşü olamayacak görme kayıplarına da yol açabilmektedir.
Hipertansif retinopati tek başına tedavi edilememektedir. Hipertansiyonun çeşitli önlemlerle (ilaç, egzersiz, diyet) kontrol altına alınması hipertansif retinopatinin ilerlemesinin durdurulması için tek yoldur. Hipertansiyonun retinada oluşturduğu bazı değişiklikler vücut tansiyonu kontrol altına alındıktan sonra zaman içinde düzelebilmektedir. Hipertansiyon hastalığı olan kişilerin, aksi doktor tarafından önerilmedikçe, yılda en az bir kez göz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.


Comments are closed.

• Bu yazı 4 Ağustos 2019 tarihinde güncellenmiştir.